La Maison des Pigeons is omgeven door het prachtige landschap van het ‘Parc Regional des deux Caps’,
een afwisselend gebied met glooiend weideland, marmerplateaus, krijtrotsen en boomgaarden.

De talloze dorpjes die u rond de gite kunt vinden zijn met de fiets of al wandelend aangename rustpunten.
Elk dorpje heeft er wel een ‘Estaminet’ die voor de dorstige en hongerige mens een ware verwelkoming is.

Het gebied is niet alleen voor de sportieve fietser of wandelaar een paradijs. Ook ruiters, autotoeristen
en motards vinden er perfect bewegwijzerde routes die van de ene naar de andere verrassing kan leiden. In “Ardres” het dorp van de aardbeien op 20 minuutjes rijden van het huis kunt u heerlijk vertoeven aan een groot meer waar je kan watersporten en zwemmen. Alles gelegen in een prachtige rustige omgeving. Waterfietsen en kano’s, zeilboten en catamarans kunt u er allemaal huren.

De streek rond uw vakantiehuis weerspiegelt een lange en rijke geschiedenis. Stille getuigen van de
culturele rijkdom zijn de vele hoogtepunten zoals ‘Site des Caps’, met Cap Blanc Nez en Cap Gris Nez.
Deze krijtrotsen zijn de trots van Pas de Calais.

Naast deze zeer gekende plaatsen zullen we het ook niet nalaten een minder bekend deel aan te bevelen:
Cambrai en het natuurpark van de Avesnois met de grensstad Maubeuge.

U merkt het al dat Nord – Pas-de-Calais toeristisch bijna onuitputtelijk is.

Cap Blanc-Nez

Cap Blanc-Nez, met zijn witte kliffen met een hoogte van 135m is veel spectaculairder dan Cap Gris-Nez. U kunt het klif lopend beklimmen vanaf het strand van Escalles. Het panorama daarboven is werkelijk uitzonderlijk, maar er staat vaak veel wind.

De weiden en de koolzaadvelden met de klaprozen als rode spikkels, de zee-engte met het voortdurende komen en gaan van de boten, de zee. Aan de voet van de steile wand liggen rotsen en betonblokken, resten van bunkers die de Duitsers op de kaap hadden gebouwd en een tastbaar bewijs van voortdurende erosie.

Op heldere dagen is de blankheid van de kaap ronduit schitterend. Ze hoeft niet onder te doen voor haar tweelingklif – de Gris Nez – waarmee ze samen het ‘beschermde gebied van de twee kliffen’ vormt. Meeuwen, kauwen en noordse stormvogels zweven boven de duizelingwekkende kliffen.

Op de toppen, 130 meter boven de zeespiegel, krijgt u een panoramisch zicht op alle landschappen van de Opaalkust: de baai van Wissant, Cap Gris Nez, de Engelse krijtrotsen in het westen, de Vlaamse vlakte in het noorden, de heuvels van de Boulonnais in het oosten.

Saint Omer

Verder zijn de steden zoals St.Omer een prima uitvalbasis voor een bezoek aan het moeras van Audomarois, waar u met bootjes zelf varend dit prachtig natuurlandschap kan bewonderen.

Als u meer informatie wilt over Saint-Omer en wat er allemaal te zien valt, wij hebben een document opgesteld met daarin de belangrijkste bezienswaardigheden! Klik hier om het bestand te downloaden.

La Coupole

Ook ‘La Coupole’, het historisch oorlog-en rakettencentrum gevestigd in een imposante ondergrondse basis voor V2 raketten is een ommetje waard.

Krijgt u er maar niet genoeg van dan is de ‘Route des Villes fortifiées’ ook een aanrader.
Er zijn in totaal 24 vestingwerken, ontworpen door Vauban, de persoonlijke architect van zonnekoning Lodewijk de XIVe.
Vooral de vestingwerken van Boulogne-sur-Mer, Avesnes-sur-Helpe, Maubeuge, en le Quesnoy zijn indrukwekkend.

Fort Ambleteuse

Op het strand tussen Ambleteuse en Wimereux kunt u wandelend naar het Fort van Ambleteuse – een 17de eeuws fort dat hoog op een rotspunt staat.
Het controleerde vroeger de vaargeul van de haven van Ambleteuse. Gebouwd door Vauban in 1682-1690.

Het fort werd aan zijn lot overgelaten nadat
Napoleon voorgoed zijn plannen om Engeland te veroveren had laten varen, maar het werd later opnieuw bewapend door het Duitse leger.

Vandaag geeft het gebouw onderdak aan een kleine tentoonstelling en aan 6 reliëfplattegronden van Ambleteuse.
Dit fort is het enige dat rest aan de oostelijke kant van het Kanaal en de Noordzee.

Frans Vlaanderen

Frans-Vlaanderen is absoluut geen officiële naam. Een belangrijk deel van de regio Nord – Pas-de-Calais was in lang vervlogen tijden Vlaams, vandaar de naam. In dit vakantiedossier stellen we u de volledige regio voor die zich uitstekend loont voor een daguitstap of een korte trip.

Het is een regio die een heel rijke geschiedenis heeft. Steden zoals Arras, Maubeuge, Cambrai, Lille, St-Omer, Calais en nog andere bezorgen u goed gevulde culturele dagen. Er zijn niet alleen kerken, monumenten en historische gebouwen, de landschappen zijn zeker niet te versmaden. Steekt u de grens over in de streek van Ieper dan komt u terecht tussen de heuvels, waarvan Cassel de grootste is en u een uniek panorama biedt.

De Côte d’Opal of Opaalkust is de publiekstrekker nummer één. De overweldigende kustlijn met hoge krijtrotsen die u aantreft op Cap Blanc Nez en Cap Gris Nez moet u gezien hebben. Tussen Boulogne en Calais vertoeven dan ook de meeste toeristen. Beide steden bezoeken en een wandeling maken langs de Opaalkust staat garant voor een geslaagde weekendtrip. Ook Le Touquet en Duinkerke zijn een bezoekje waard.

De Eerste en Tweede Wereldoorlog hebben in Frans-Vlaanderen duidelijke sporen nagelaten. We stellen u een aantal plaatsen voor die u kan bezoeken zonder al te grote verplaatsingen te maken. Herinneringen aan de Eerste Wereldoorlog vinden we rond Arras met de heuvels van Vimy en N-D de Lorette. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was deze regio de uitverkoren plaats om de V1 en V2 te lanceren. We stellen u twee totaal verschillende musea voor: Eperleques en La Coupole, beiden in de omgeving van St-Omer.